Artiklar

Att tillverka något gott till katterna 


Publicerad i Maine Coonkattens tidning  

Författare och fotograf: Hélène Holm 


Jag har länge funderat på att göra eget kattgodis. Det som hållit mig tillbaka är tanken på att det skulle vara krångligt och omständligt. Men inget kan vara mer fel. Det finns både mycket lätta och snabbgjorda recept och de mer avancerade som tar lite mer tid i anspråk. 

Fördelen med egentillverkat kattgodis är att man vet vad de innehåller och att man slipper ifrån en massa konstiga tillsatser. Men man får se till så att de inte äter godiset som mat då det inte innehåller alla de vitaminer och ämnen som katter behöver. 

Receptinspiration har jag hittat i en bok och på nätet. Har även gjort ett par själv utifrån det jag läst och testat. Recepten hämtade från nätet är anpassade efter de råvaror vi använder i Sverige. De recept jag testat har mina, och andras, katter godkänt med olika antal “likes”. 3 av mina katter är mest förtjusta i ost- och tonfisk-godiset. En gillar inget av det men däremot gillar hon “glassarna”. Så det är bara att testa sig fram.  

Recepten går bra att halvera eller dubbla allt efter behov. De torra godisarna går bra att förvara i en glasburk, de mjuka i kylen eller frysen och “glassarna” i frysen.  

Har försökt att få en blandning av olika recept så det skall passa de flesta katter. Alla redovisade recept gör man på 15-40 minuter beroende på om de behöver gräddas eller ej.  

Man har god hjälp av en mixer eller stavmixer. Jag mixade det som behövdes och knådade sedan ihop resten i en bunke. Degarna blir smidiga och är lättarbetade. 

Det man behöver tänka på är att de recept med tonfisk i luktar en hel del när de gräddas och att man inte bör använda samma bakplåtspapper till annat sedan då det kan finnas smak kvar på det. 

 

Godis för de flesta katter 

Tonfiskgodis 

1 burk Tonfisk för katter 

2 dl Vetemjöl 

2,5 dl Majsmöl 

1 dl Olja 

0,5 dl Vatten 

¼ tsk salt 

Blanda ihop till en sammanhållen deg och kavla ut den tunt. Skär med en sporre ut rutor, c:a 1x1 cm, och lägg luftigt på en plåt. Grädda i 175 grader i 15 minuter 

 

Ostgodis 

1,5 dl Vetemjöl 

2 dl Blandad riven ost. Jag tog Cheddar/ Mozarella 

2 dl Gräddfil 

0,5 dl Majsmjöl 

Blanda ihop till en sammanhållen deg och kavla ut den tunt. Skär med en sporre ut rutor, c:a 1x1 cm, och lägg luftigt på en plåt. Grädda i 175 grader i 15 minuter 

 

 

 

Godissticks 

1,5 dl Vetemjöl 

1,5 dl Riven ost, använde pizzaost 

5 msk Parmesanost 

6 msk Naturell Yoghurt 

4 msk Majsmjöl 

Blanda ihop till en sammanhållen deg och kavla ut den tunt. Skär med en sporre ut längder som kapas till önskad storlek. Lägg dem luftigt på en plåt. Grädda i 175 grader i 15 minuter. 

 

Godis för känsliga kattmagar 

Tonfisk med ägg 

1 burk Tonfisk för katter 

2 dl Kokosmjöl, jag mixade kokosflingor till mjöl 

1,5 dl Vetemjöl 

1 Ägg 

Blanda ihop till en sammanhållen deg och kavla ut den tunt. Rulla ut till en längd och skär 0,5cm tunna skivor. Rulla ihop till bollar och lägg på en plåt. Tryck dem platta och skär ett kors i “kakan”. Lägg dem luftigt på en plåt. Grädda i 175 grader i 15 minuter. 

 

Kalkongodis 

4,5-5 dl Rismjöl 

1,5 dl Kalkonfärs 

1,5 dl mosade/ mixade gröna Ärtor 

0,5-1 dl Vatten 

Blanda ihop till en sammanhållen deg och kavla ut den tunt. Rulla ut till en längd och skär 0,5cm tunna skivor. Rulla ihop till bollar och lägg på en plåt. Tryck dem platta och skär ett kors i “kakan”. Lägg dem luftigt på en plåt. Grädda i 175 grader i 15 minuter. 

För varma dagar 

Banan- och Blåbärsglass 

½ mosad Banan 

2 msk Blåbär 

1 dl Naturell Yoghurt eller Gräddfil 

Mixa ihop allt och frys in i kuber. 

 

Bananglass 

½ mosad Banan  

1 dl Naturell Yoghurt eller Gräddfil 

Lite krossat torrfoder 

Mixa ihop banan och yoghurt. Frys in i kuber. Strö över torrisar. 

 

Pröva gärna på att göra egna varianter av godis. Här är en lista på olika proteinkällor och grönsaker som fungerar bra. Kyckling och Kalkon kan man byta ut med varandra. Likaså Gräddfil och Naturell Yoghurt. Likaså kan man istället för vatten tillsätta ett ägg. 

Dessa matvaror är de oftast använda i de recept jag funnit. 

Kött och färs av gris, kyckling, kalkon, lamm 

Fisk: De flesta fiskar men tänk på att tonfisken skall vara anpassad för katter 

Grönsaker: Sparris, brocoli, gurka utan kärnor, gröna ärtor, sötpotatis, zuccini 

Frukt: Honungsmelon/Vattenmelon utan kärnor, banan, blåbär, pumpa utan kärnor 

Mjök, gräddfil, naturell Yoghurt, gärna laktosfri 

Ägg 

 

Lycka till med bakningen  

Källor:  

https://www.pinterest.se/search/pins/?rs=ac&len=2&q=cattreats%20homemade%20cat%20treats&eq=cattreat&etslf=14485&term_meta[]=cattreats%7Cautocomplete%7C0&term_meta[]=homemade%7Cautocomplete%7C0&term_meta[]=cat%7Cautocomplete%7C0&term_meta[]=treats%7Cautocomplete%7C0 

 

Michael Pollan, Cat Treat Recipes






Dagliga Gympapasset

Med en Maine Coon som coach  
Lite " kattliga" reflektioner ang. Livet med katt/katter 

 
 
Skrivet av Hélène Holm, Biscaya BigPawz för Maine Coonkattens tidning
 
Uppvärmning / Lek och bus med din katt:  
 
- Jaga katten/katterna runt i huset/lägenheten tills du fått upp flåset. 
Om katten/katterna inte vill bli jagade så spring omkring med en leksak dinglande efter dig. Då kommer de att jaga dig och se till att du flåsar ordentligt innan DE ger upp. 
 
Benstärkare /Katten följer med och hejar på: 
 
1.Tag 1 säck kattsand i var hand. Gå nu upp och ner för befintlig trappa tills det bränner i benen. Har du ingen trappa så använd en liten pall eller “stepupbräda” att kliva upp och ner på. Så länge katten följer med eller sitter och tittar på Husses/Mattes underliga gående i trappan skall du hålla på. 
 
2.Ställ en liten pall vid klösträdet. Tag en kattkarda och stig upp på pallen och drag ett tag på sitt/liggplatformarna för att få bort katthår, stig ner och byt fot. Fortsätt till klösträdet är rengjort. När katten godkänt rengöringen gå då vidare till nästa klösträd och upprepa proceduren.  
 
3. Katten ligger på golvet framför dina fötter. Böj knäna och klappa katten 2 gånger, res dig och böj knäna på nytt och klappa katten 2 gånger. Upprepa tills katten tröttnar på sin överaktiva Husse/Matte. 
 
Arm- och Axel-träning/ Vinnarträning för BIS:  
 
Tag katten i utsträckt visningsposé i brösthöjd, som på utställning. 
Höj upp katten på raka armar och sedan ner i brösthöjd upprepa 20 ggr. eller tills katten inser sin upphöjda status och ser fram emot nästa panel och att vinna BIS:en.  
Katten inser nu sin storhet och känner sig stolt över att få öva inför evenemanget. 
 
Armcurle/ Mathiss för katt:  
 
Tag 2 papperspåsar och fyll var och en med 10 kattmatstetror. Tag en påse i var hand och sitt sedan ner på en stol. Med armbågarna stödda på knäna och med benen stadigt förankrade i golvet lyfter du en kasse i taget, med underarmarna, och sätter ned den i golvet igen.  
Var beredd på den extra tyngden  när katten inser att den  “matdoftande hissen” är på G och hoppar in i ena kassen. Växla kassen mellan armarna händerna tills katten hoppar ur. 
 
Magträning/ Kattspaning 
 
Ligg på rygg på golvet med katten liggandes på benen. Spänn magmusklerna och res upp överkroppen så du når att klappa katten. Upprepa tills katten tröttnar på att vara dig behjälplig med att hålla dina ben stilla. 
 
Mag och benträning/Kartonghiss 
 
Låt  katten hoppa in i en lagom stor kartong. Ställ dig med benen lätt isär. Med rak rygg och böjda ben tar du  tag i kartongen och låter den stödjas mot buken. Böj knäna till 90 grader och res dig sedan upp. Fortsätt tills katten tröttnar och vill ut. 
Vill du träna armarna samtidigt höjer du kartongen över huvudet när du kommer upp i stående ställning och sedan ner i brösthöjd innan du böjer på knäna igen. Var försiktig så katten inte mår illa av allt ”åkandes” upp och ner. 
 
Ryggträning / Kattbetjäning 
 
Rengör kattlådorna. Böj dig ner och skopa ur avföringen och res dig med rak rygg. Upprepa 10 gånger/ låda, även om lådan är ren. 
 
Utfodring 
 
Böj dig ned med rak rygg. Hämta upp 1 matskålen i taget och vattenskålen och res dig upp. Fyll skålen med kattens älsklingsmat. Böj dig ner och ställ ner skålen. Tag nu nästa skål. Låt katten/katterna äta upp maten och upp repa proceduren 2 gånger till. Katterna kommer att älska den extra godisportionen och anser att deras slav är ordentligt tränad. 
 
Nu kan du ta dig en pause och en kopp kaffe innan det är dags för lite extra kel med katterna. 
 
Tänk vad mycket du fått gjort., Katten/katterna känner att de är VINNARE och har världens bästa BETJÄNT som uppfyller alla deras behov och anser att de bor hos den bästa slaven  de kan få. 
Dessutom har du fått bra motion, lite extra kel och lek med katterna medans deras lådor blivit tömda, maten given och ni har aktivt umgåtts.  Onödigt att gå på dyra gym när det naturliga/roliga Gymmet finns hemma. 
 
Båda är nöjda och ser fram emot morgondagens nya “träningspass” “Mjauuuuu” 
 
Keep
up The good work 
 

 



 

Att importera en katt med Tritrichomonas foetus 

Artikel skriven för Maine Coonkattens tidning 

Av Hélène Holm 

När man väl bestämt sig för att importera en katt så hoppas man på att få en frisk och sund katt med sig hem. En katt som efter tester kan införlivas med hushållets andra katter på ett smidigt sätt. 

HD- och HCM-tester är förhoppningsvis gjorda på föräldrarna och stamtavlan ser bra ut och passar den egna uppfödningen. Men så lätt går det inte alltid hur försiktig och omsorgsfull man än varit i val av uppfödare och katteri

När jag valde att importera 2014 så var det efter mycket letande runt om i Europa. Hittade en uppfödare på Irland som hade intressanta katter med låga kloner och inga kända avkommor i Sverige. Efter c:a 1 års kontakt så kom då dagen jag fick reda på att kullen fötts och jag började planera ett besök hos uppfödaren.  Fick med mig en vän och vi åkte några dagar i juni.  

Vi blev väl mottagna och besökte hemmet och deras katter. Allt såg mycket bra ut, trevlig uppfödare och vi hade många fina timmar tillsammans. Fina och trevliga sociala katter och kattungarna rasade runt och lekte . Bestämde mig för en av ungarna i kullen en riktigt lite kurrmaskin. Sen var det bara att vänta tills jag kunde hämta hem henne i september.  

När jag väl hämtat hem henne och satt henne i karantän i sovrummet så anpassade hon sig bra. Tyvärr skulle sovrummet bli hennes utrymme för många månader framöver. Hon veterinärbesiktigades dagen efter och allt såg bra ut. MEN så var det diareerna som luktade så illa. Så det blev ganska så snabbt att jag skickade in parasittester till SVA och fick tyvärr svaret att hon hade Tritrichomonas foetus, Tf. Kände mig lätt panikslagen efter beskedet och kontaktade en uppfödare, som jobbar med parasiter på SVA. Hon blev ett av mina stora stöd genom alla de månader det tog innan min hona blev friskförklarad. 

Tur i oturen hade det precis innan varit en artikel i Våra Katter  skriven av några uppfödare som själva drabbats av Tf och Guardia. Så efter lite letande fick jag kontakt med en av uppfödarna och kunde få lite mer handfasta råd om hur jag skulle gå vidare. Det visade sig att det även fanns en sluten FB-sida om parasiter som jag kunde få tillgång till. 

Kontaktade min ordinarie veterinär som genast sa att hon inte kunde något om Tf.  och behandlingen. Kontaktade då en veterinärklinik där jag fick kontakt med en veterinär som visserligen inte kunde så mycket om Tf. Men var villig att hjälpa mig. Hon kontaktade en Veterinär Marta Asp Tauni på Nacka Djurklinik, som kan mer om Tf. Och fick besked om behandling och doser. 

  Medicinen Ronadizole är ett lincensläkemedel  som veterinären måste söka tillstånd för, från Läkemedelsverket, för varje förskrivning. Det är det enda läkemedel som fungerar på Tf. Och det är cancerframkallande så extra skyddsåtgärder behövs. Veterinären faxade samma dag en ansökan till Läkemedelsverket och skrev brådskande på ansökan. Den fick hon beviljad efter nån timme. Så samma dag skickade hon  in receptet och 2 dagar senare hade jag medicinen i brevlådan och kunde sätta igång med behandlingen. Min hona var så tålig och snäll. Spann så fort jag tog i henne. Kände mig som en bov när jag tvingade i henne kapslarna. Men hon svalde snällt och det var sällan hon spottade ut dem. 

Lite biverkningar fick hon i form av kräkningar och värst var den "svedda baken" som gjorde så ont. Den behandlade jag med Aloe Veragel så det la sig efter ett par dagar. Annars så var hon väldigt lekfull och ful av bus och mådde bra under hela den långa behandlingsperioden. 

Genom den kontaktade uppfödaren och den slutna Facebook-gruppen kunde jag få mer hjälp, hjälp med lämplig mat,, tips och ideer. Idag finns det flera grupper på FB som handlar om parasiter och det är ett mer "öppet klimat" så drabbade vågar berätta om att de drabbats. Det är skönt med det mer öppna klimatet. Det är ingens fel att man drabbas och får in parasiter i ett katteri. Det är ren otur och vi behöver alla hjälpa och stödja varandra om vi drabbas. Med hjälp och stöd kan den jobbig perioden ändå kännas överkomlig och det är inte "kört" för katteriet. Tidigare har fler i ren desperation avlivat Tf-smittade katter. Det är inte nödvändigt, om inte katten är väldigt sjuk och veterinär anser att det innebär ett lidande för katten. Men det finns ett liv för ett drabbat katteri efter en period med Tf. 

Nu blev min hona inte frisk efter första omgången utan jag var tvungen att medicinera henne i 3 omgångar. Med alla testomgångar innebar det att hon satt i karantän i 10,5 månad. Man testar katten för Tf vid 2-3 veckor efter medicinering och 4:a och 6 månader efter medicinering. När min hona hade 2 negativa testresultat så fick hon komma ut på balkongen för omväxling. När väl  det sista testresultatet kom tillbaka negativt var jag bara så lycklig.  Vi hade överlevt och besegrat Tf. 

 

Var var då Uppfödaren i allt detta? Kontaktade henne när jag fått testresutatet och hon kände inte till Tf. Utan hon fick börja testa sina katter. Hon hade svårigheter att få tag i Ronadizole men lyckades till slut. 

I köpekontraktet från uppfödaren har hon skrivit att " om veterinär kan konstatera att katten varit sjuk vid leverans så betalar hon kostnaderna upp till försäljningspriset." Det innebar att hon betalade all medicinering, alla tester och alla veterinärräkningar. Hon ställde upp till 100%. 

En tur med Tf. önskar jag ingen. Men det går att komma igenom det. Visst det är karantän, plasthandskar, munskydd, byte av kattsand flera gånger per dag, noggrann hygien och byte av kläder osv. Men det går att komma igenom. Det är inte dödsstöten för ett katteri. Det finns en väg igenom, fast det kan ta tid. 

Jag hade turen att en av mina andra honor inte blev dräktig. Hade parat henne straxt innan jag åkte och hämtade min import. Det hade blivit väldigt  mycket extra jobb. Var mycket noga med hygien och städning för att inte riskera mina andra katters hälsa. Detta äventyr med Tf. Gjorde att min uppfödning pausades I 2,5 år. Men det var det värt. Nu har jag friska och välmående katter och har lärt mig mycket under resans gång. Tf. skrämmer mig inte längre men jag vill inte ha det och önskar ingen att få uppleva det. Men tyvärr verkar parasiterna ha kommit för att stanna så vi får nog räkna med att det blir fler som drabbas i framtiden trots försiktighetsåtgärder. 

 

Tritrichomonas foetus 

 

Ronadizole 

 

Mer om Tf. Finns att läsa på:   

http://sva.se/djurhalsa/katt/parasiter-hos-katt/tritrichomonas-foetus-katt 

http://www.sva.se/djurhalsa/katt/rekommendationer-parasitorsakade-diarreer-katt 

FB-grupper: 

Giardia hos katt 

Tarmparasiter att ta sig igenom 

Tritrichomonas foetus hos katt 

Drabbad av giardia, tf eller cryptosporidium